Tre tips för en enkel men livfull trädgård

Trädgården är en viktig plats för många. Det är en plats där man kan njuta av naturlig skönhet, frisk luft och värmande solsken. Skulle du vilja piffa till trädgården där hemma, men samtidigt hålla den lättskött och enkel? Här får du tre tips på hur du lättast får till en mysig och enkel trädgård, samt vad du kan göra för att hålla den så lättskött som möjligt.

Skaffa inte för många växter

Om du vill skapa en lättskött och enkel trädgård bör du inte skaffa för många olika växter och blommor. Håll dig till ett litet antal växter, och låt dessa få ta plats. Tanken är ju att trädgården ska vara så enkel som möjligt. Håll det hela simpelt och stilrent. Lämna gärna lite luft mellan de olika blommorna och plantorna. Det kommer att ge en känsla av ordning och reda. Välj gärna ett färgtema till din trädgård. Försök att matcha de olika växterna med varandra. Det kan även vara bra att blanda olika nyanser och toner av samma färg. Om du till exempel älskar färgen blå, skulle du kunna blanda flera nyanser av blått med varandra.

 Det kan även vara smart att hålla sig till lättskötta växter. Välj växter som klarar av de flesta förhållanden, så slipper du onödigt trädgårdsarbete i längden. Sök gärna på nätet efter populära och lättskötta växter, och skriv ner dessa på en lista. Då vet du vad du ska leta efter när du besöker blomaffären, handelsträdgården eller plantskolan.

Låt gärna det vilda växa fram

En enkel trädgård behöver dock inte alls vara speciellt prydlig om man inte känner för det. Du kan med fördel låta de vilda växterna få ta plats i trädgården, speciellt om du föredrar ett mer naturligt uttryck. En lite mer vildvuxen trädgård kan vara riktigt vacker på sitt sätt. Dessutom lockar den ofta till sig sällsynta insekter, fjärilar och andra djur. Med fler vilda växter i din trädgård ger du alltså de vilda djuren en plats att leva på. Om du värnar för naturen och miljön, skulle en vildvuxen och enkel trädgård passa dig perfekt. En annan fördel med denna typ av trädgård är att den är så otroligt lättskött. Du låter bara de flesta vilda växter få växa lite som de vill, och rensar och klipper där det behövs.

Överdekorera inte

Tänk på att inte överdekorera i en enkel trädgård. Det är väldigt lätt att pynta och dekorera för mycket. Men om du vill hålla dig till en enkel stil, bör du vara sparsam med dekorationerna. Placera inte ut för många skulpturer, dekorationer eller trädgårdsmöbler. Använd dig av ett par få saker som matchar varandra i stället. Ju mer du dekorerar din trädgård, desto svårare kommer underhållet av trädgården att bli. Tänk på att du ska kunna klippa gräset runt dina dekorationer och möbler. Du ska även kunna rensa och plocka bort eventuellt ogräs. Då vill du inte att något ska vara i vägen för dig. En enkel trädgård ska hållas enkel och lättskött. Dekorera gärna, men gör det med måtta.